Arkusz EKA.04 : 2023 - czerwiec - zad. 01

Oznaczenie: EKA.04-01-23.06-SG   Limit czasu: 180 minut

Zadanie egzaminacyjne

Zakład Produkcyjny FROST Jan Wójcik w Opolu zajmuje się produkcją mrożonek. Jednostka jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług.

Wykonaj prace dla Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik.

1. Sporządź w programie magazynowo-sprzedażowym i wydrukuj w jednym egzemplarzu następujące dokumenty dotyczące zdarzeń z maja 2023 r.:

  • dowód Pw – Przychód wewnętrzny dotyczący wprowadzenia stanów początkowych wyrobów gotowych,
  • fakturę za sprzedane wyroby gotowe dla Sklepu Spożywczego NA ROGU sp. z o.o.,
  • dowód Wz – Wydanie zewnętrzne dotyczący wydania z magazynu sprzedanych wyrobów gotowych.

2. Sporządź i wydrukuj w edytorze tekstu projekt pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia – dla Zajazdu Mieszko sp. z o.o. na podstawie danych zawartych w arkuszu egzaminacyjnym Informacje do sporządzenia projektu pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia. Zastosuj pionowy układ strony, format papieru A4. W nagłówku strony wpisz, wyrównany do lewej strony, swój numer PESEL.

3. Oblicz zapotrzebowanie na materiały potrzebne do realizacji zamówienia otrzymanego od Zajazdu Mieszko sp. z o.o. na podstawie informacji zawartych w tabeli Dane do sporządzenia zapotrzebowania ilościowo-wartościowego na materiały potrzebne do produkcji. Przy obliczaniu zapotrzebowania nie uwzględniaj stanu wyrobów gotowych w magazynie. Miejsce przeznaczone na obliczenie zapotrzebowania znajduje się w arkuszu egzaminacyjnym.

4. Oblicz wskaźnik efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy chłodni za I, II, III i IV kwartał 2022 r. Do obliczeń wykorzystaj informacje zawarte w tabeli Dane do obliczenia efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego w 2022 r. Zinterpretuj i oceń otrzymane wyniki. Miejsce przeznaczone na sporządzenie analizy znajduje się w arkuszu egzaminacyjnym.

Wykonaj zadanie na stanowisku egzaminacyjnym wyposażonym w komputer podłączony do drukarki sieciowej, z zainstalowanym programem magazynowo-sprzedażowym oraz edytorem tekstu.

Pracę z programem magazynowo-sprzedażowym rozpocznij od:

  • wprowadzenia danych identyfikacyjnych Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik,
  • wpisania swojego numeru PESEL pod nazwą Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik,
  • ustawienia parametrów programu niezbędnych do wykonania zadania,
  • założenia kartotek kontrahentów,
  • założenia kartotek towarów.

Dane identyfikacyjne Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik do wprowadzenia w programie magazynowo-sprzedażowym

Dane identyfikacyjne odbiorcy

Informacje dodatkowe dotyczące działalności Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik

  • Materiały są ewidencjonowane w magazynie w cenach zakupu netto (cena kartotekowa).
  • Dokumenty magazynowe są sporządzane w cenach kartotekowych.
  • Zakład na sprzedaży wyrobów realizuje zysk liczony od jednostkowego kosztu wytworzenia w wysokości 70% (narzut).
  • Sprzedaż wyrobów gotowych jest opodatkowana stawką podatku VAT – 5%.
  • Forma i termin płatności dla odbiorców – odroczony 30 dni.
  • Osobą upoważnioną do wystawiania dokumentów jest Iwona Klucznik, a do zatwierdzania Jan Wójcik.
  • Numeracja dokumentów jest prowadzona odrębnie dla każdego dowodu ze wskazaniem miesiąca i roku, np. 1/05/2023.

Zdarzenia gospodarcze z maja 2023 roku

  • 04.05.2023 r. – na podstawie dowodu Pw nr 1/05/2023 wprowadzono stany początkowe wyrobów gotowych w magazynie,
  • 05.05.2023 r. – na podstawie faktury nr 1/05/2023 sprzedano dla Sklepu Spożywczego NA ROGU sp. z o.o. po cenie sprzedaży następujące produkty:
    • pyzy z mięsem – 60 szt.,
    • brokuły różyczki – 40 szt.,
  • 05.05.2023 r. – na podstawie dowodu Wz nr 1/05/2023 wydano z magazynu sprzedane wyroby gotowe w ilości zgodnej z dowodem sprzedaży,
  • 12.05.2023 r. – otrzymano od Zajazdu Mieszko sp. z o.o. zamówienie na produkcję 100 szt. opakowań mieszanki warzywnej i 40 szt. opakowań zupy jarzynowej,
  • 17.05.2023 r. – sporządzono pismo CP 63/2023 – potwierdzenie przyjęcia zamówienia dla Zajazdu Mieszko sp. z o.o.,
  • 29.05.2023 r. – sporządzono zapotrzebowanie ilościowo-wartościowe na produkcję 100 szt. opakowań mieszanki warzywnej i 40 szt. opakowań zupy jarzynowej zgodnie z zamówieniem otrzymanym w dniu 12.05.2023 r.

Stany początkowe wyrobów gotowych na dzień 04.05.2023 r.

Zamówienie otrzymane od Zajazdu Mieszko sp. z o.o.

Informacje do sporządzenia projektu pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia

Pismo powinno zawierać:

  • miejscowość i datę sporządzenia pisma,
  • nazwę i adres zamawiającego,
  • nazwę i adres dostawcy zamówienia,
  • znak pisma – CP 63/2023,
  • informację o przyjęciu zamówienia do realizacji,
  • obliczoną wartość netto zamówienia oraz stawkę podatku VAT,
  • obliczoną kwotę zaliczki stanowiącą 20% wartości sprzedaży brutto płatną do 03.06.2023 r. oraz nazwę banku i numer rachunku bankowego, na który należy wpłacić zaliczkę,
  • informację o osobistym odbiorze dostawy przez zamawiającego,
  • terminy i ilości odbioru poszczególnych partii wyrobów – zgodnie z zamówieniem,
  • zwrot grzecznościowy kończący pismo.

W miejscu przeznaczonym na podpis Iwony Klucznik wpisz swój numer PESEL.

Dane do sporządzenia zapotrzebowania ilościowo-wartościowego na materiały potrzebne do produkcji

W dniu 12.05.2023 r. Zakład Produkcyjny FROST Jan Wójcik otrzymał zamówienie od Zajazdu Mieszko sp. z o.o. na 100 szt. opakowań mieszanki warzywnej i 40 szt. opakowań zupy jarzynowej. Zlecenie będzie zrealizowane w czerwcu 2023 r. Ilość materiałów potrzebnych do produkcji, zapasy materiałów w magazynie oraz ceny poszczególnych produktów przedstawia tabela.

Dane do obliczenia efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego za rok 2022

Wykaz wybranych wskaźników

Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.

Ocenie będzie podlegać 6 rezultatów:

  • Dowód Pw – Przychód wewnętrzny – wydruk,
  • Faktura sprzedaży – wydruk,
  • Dowód Wz – Wydanie zewnętrzne – wydruk,
  • Projekt pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia – wydruk,
  • Zapotrzebowanie ilościowo-wartościowe na materiały – w arkuszu egzaminacyjnym,
  • Analiza efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego za I, II, III i IV kwartał 2022 r. – w arkuszu egzaminacyjnym.

Zapotrzebowanie ilościowo-wartościowe na materiały

Analiza efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego za I, II, III i IV kwartał 2022 r.