Arkusz EKA.04 : 2023 - czerwiec - zad. 01
Oznaczenie: EKA.04-01-23.06-SG Limit czasu: 180 minut
Zadanie egzaminacyjne
Zakład Produkcyjny FROST Jan Wójcik
w Opolu zajmuje się produkcją mrożonek. Jednostka jest czynnym podatnikiem podatku od towarów i usług.
Wykonaj prace dla Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik
.
1. Sporządź w programie magazynowo-sprzedażowym i wydrukuj w jednym egzemplarzu następujące dokumenty dotyczące zdarzeń z maja 2023 r.
:
dowód Pw
– Przychód wewnętrzny dotyczący wprowadzenia stanów początkowych wyrobów gotowych,fakturę
za sprzedane wyroby gotowe dla Sklepu SpożywczegoNA ROGU sp. z o.o.
,dowód Wz
– Wydanie zewnętrzne dotyczący wydania z magazynu sprzedanych wyrobów gotowych.
2. Sporządź i wydrukuj w edytorze tekstu projekt pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia
– dla Zajazdu Mieszko sp. z o.o.
na podstawie danych zawartych w arkuszu egzaminacyjnym Informacje do sporządzenia projektu pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia
. Zastosuj pionowy
układ strony, format papieru A4
. W nagłówku
strony wpisz, wyrównany do lewej strony, swój numer PESEL
.
3. Oblicz zapotrzebowanie na materiały potrzebne do realizacji zamówienia otrzymanego od Zajazdu Mieszko sp. z o.o.
na podstawie informacji zawartych w tabeli Dane do sporządzenia zapotrzebowania ilościowo-wartościowego na materiały potrzebne do produkcji
. Przy obliczaniu zapotrzebowania nie uwzględniaj stanu wyrobów gotowych w magazynie. Miejsce przeznaczone na obliczenie zapotrzebowania znajduje się w arkuszu egzaminacyjnym.
4. Oblicz wskaźnik efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy chłodni
za I, II, III i IV kwartał 2022 r. Do obliczeń wykorzystaj informacje zawarte w tabeli Dane do obliczenia efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego w 2022 r.
Zinterpretuj i oceń otrzymane wyniki. Miejsce przeznaczone na sporządzenie analizy znajduje się w arkuszu egzaminacyjnym.
Wykonaj zadanie na stanowisku egzaminacyjnym wyposażonym w komputer podłączony do drukarki sieciowej, z zainstalowanym programem magazynowo-sprzedażowym oraz edytorem tekstu.
Pracę z programem magazynowo-sprzedażowym rozpocznij od:
- wprowadzenia danych identyfikacyjnych Zakładu Produkcyjnego
FROST Jan Wójcik
, - wpisania swojego
numeru PESEL
pod nazwą Zakładu ProdukcyjnegoFROST Jan Wójcik
, - ustawienia parametrów programu niezbędnych do wykonania zadania,
- założenia kartotek
kontrahentów
, - założenia kartotek
towarów
.
Dane identyfikacyjne Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik do wprowadzenia w programie magazynowo-sprzedażowym
Dane identyfikacyjne odbiorcy
Informacje dodatkowe dotyczące działalności Zakładu Produkcyjnego FROST Jan Wójcik
- Materiały są ewidencjonowane w magazynie w cenach zakupu
netto (cena kartotekowa)
. - Dokumenty magazynowe są sporządzane
w cenach kartotekowych
. - Zakład na sprzedaży wyrobów realizuje zysk liczony od jednostkowego kosztu wytworzenia w wysokości
70%
(narzut). - Sprzedaż wyrobów gotowych jest opodatkowana stawką podatku VAT –
5%
. - Forma i termin płatności dla odbiorców –
odroczony 30 dni
. - Osobą upoważnioną do wystawiania dokumentów jest
Iwona Klucznik
, a do zatwierdzaniaJan Wójcik
. - Numeracja dokumentów jest prowadzona odrębnie dla każdego dowodu ze wskazaniem miesiąca i roku, np. 1/05/2023.
Zdarzenia gospodarcze z maja 2023 roku
04.05.2023 r.
– na podstawiedowodu Pw nr 1/05/2023
wprowadzono stany początkowe wyrobów gotowych w magazynie,05.05.2023 r.
– na podstawiefaktury nr 1/05/2023
sprzedano dla Sklepu SpożywczegoNA ROGU sp. z o.o.
po cenie sprzedaży następujące produkty:- pyzy z mięsem – 60 szt.,
- brokuły różyczki – 40 szt.,
05.05.2023 r.
– na podstawiedowodu Wz nr 1/05/2023
wydano z magazynu sprzedane wyroby gotowe w ilości zgodnej z dowodem sprzedaży,12.05.2023 r.
– otrzymano od ZajazduMieszko sp. z o.o.
zamówienie na produkcję100 szt. opakowań mieszanki warzywnej
i40 szt. opakowań zupy jarzynowej
,17.05.2023 r.
– sporządzonopismo CP 63/2023
– potwierdzenie przyjęcia zamówienia dla ZajazduMieszko sp. z o.o.
,29.05.2023 r.
– sporządzono zapotrzebowanie ilościowo-wartościowe na produkcję100 szt. opakowań mieszanki warzywnej
i40 szt. opakowań zupy jarzynowej
zgodnie z zamówieniem otrzymanym w dniu12.05.2023 r.
Stany początkowe wyrobów gotowych na dzień 04.05.2023 r.
Zamówienie otrzymane od Zajazdu Mieszko sp. z o.o.
Informacje do sporządzenia projektu pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia
Pismo powinno zawierać:
miejscowość
idatę
sporządzenia pisma,- nazwę i adres
zamawiającego
, - nazwę i adres
dostawcy zamówienia
, - znak pisma –
CP 63/2023
, - informację o przyjęciu zamówienia do realizacji,
- obliczoną wartość
netto
zamówienia oraz stawkę podatku VAT, - obliczoną kwotę zaliczki stanowiącą
20%
wartości sprzedaży brutto płatną do03.06.2023 r.
oraz nazwę banku i numer rachunku bankowego, na który należy wpłacić zaliczkę, - informację o osobistym odbiorze dostawy przez zamawiającego,
- terminy i ilości odbioru poszczególnych partii wyrobów – zgodnie z zamówieniem,
zwrot grzecznościowy
kończący pismo.
W miejscu przeznaczonym na podpis Iwony Klucznik wpisz swój numer PESEL
.
Dane do sporządzenia zapotrzebowania ilościowo-wartościowego na materiały potrzebne do produkcji
W dniu 12.05.2023 r.
Zakład Produkcyjny FROST Jan Wójcik
otrzymał zamówienie od Zajazdu Mieszko sp. z o.o.
na 100 szt. opakowań mieszanki warzywnej
i 40 szt. opakowań zupy jarzynowej
. Zlecenie będzie zrealizowane w czerwcu 2023 r.
Ilość materiałów potrzebnych do produkcji, zapasy materiałów w magazynie oraz ceny poszczególnych produktów przedstawia tabela.
Dane do obliczenia efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego za rok 2022
Wykaz wybranych wskaźników
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.
Ocenie będzie podlegać 6 rezultatów:
- Dowód Pw – Przychód wewnętrzny – wydruk,
- Faktura sprzedaży – wydruk,
- Dowód Wz – Wydanie zewnętrzne – wydruk,
- Projekt pisma – Potwierdzenie przyjęcia zamówienia – wydruk,
- Zapotrzebowanie ilościowo-wartościowe na materiały – w arkuszu egzaminacyjnym,
- Analiza efektywnego godzinowego wykorzystania czasu pracy środka trwałego za I, II, III i IV kwartał 2022 r. – w arkuszu egzaminacyjnym.